17 Ιουν 2016

Μυαλό δεν Βάζουν στην ΕΕ. Συνεχίζουν να Κάνουν τα Χατίρια του Ερντογάν

μυαλό δεν βάζουν 
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Τελικά η ΕΕ φαίνεται ότι δεν θίγεται όταν ο Ερντογάν λογοκρίνει ακόμα και τις απόψεις θεσμικών της οργάνων, που εργάζονται στην Τουρκία στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έγινε με τον επικεφαλή της αντιπροσωπείας κ. Χάμπερ όταν είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Τούρκοι αντί να προσπαθούν να εφαρμόσουν τις 72  προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ελεύθερη βίζα τους, ασχολούνται πως θα τις αποφύγουν χωρίς συνέπειες, δηλαδή τουρκικά παζάρια. Αυτό λοιπόν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος το εξέφρασε με ένα καθόλα αξιοπρεπές γνωμικό, που αναφέρετε στην οργανωτικότητα και μεθοδικότητα των γερμανών σε αντίθεση με την αναβλητικότητα και τα παζάρια των Τούρκων …
  Αντί λοιπόν η ΕΕ να πιέσει τους  Τούρκους να αφήσουν τις πονηριές και να στρωθούν στη δουλειά, για να προσαρμοστούν στις Ευρωπαϊκές προβλέψεις σε διάφορους τομείς που έχουν καθορισθεί εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να αποκτήσουν αυτή την ειδική σχέση με την ΕΕ, έρχονται προς έκπληξη όλων μας, να εγκαλέσουν το δικό τους Ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ότι δήθεν έθιξε την Τουρκική αξιοπρέπεια, οδηγώντας τον μάλιστα σε παραίτηση, ικανοποιώντας προφανώς απαίτηση της Τουρκίας.

Έτσι, σύμφωνα με την ε/φ Süddeutsche Zeitung η αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία Χανς Γεργκ Χάμπερ, ξεκινά από μία τουρκική παροιμία: Türk gibi başlayip Alman gibi bitirmek. Αυτό σημαίνει “αρχίζεις σαν Τούρκος και τελειώνεις σαν Γερμανός”. Πρόκειται για μία ρήση που ακούγεται συχνά και “παίζει” με τα θετικά στερεότυπα για το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Τούρκων και την πειθαρχία των Γερμανών. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο συνδυασμός αυτός δεν μπορεί παρά να είναι θετικός και εγκωμιαστικός, αλλά η φράση θα μπορούσε να έχει και μία διαφορετική, λιγότερο ευχάριστη ανάγνωση: ότι οι Τούρκοι συνεχώς αρχίζουν πράγματα που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν. Θα προσθέταμε εμείς κυρίως επειδή επίτηδες δεν θέλουν να τελειώσουν … όπως στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή ακριβώς τη φράση είχε χρησιμοποιήσει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα Χανς Γεργκ Χάμπερ σε μία συνάντηση με δημοσιογράφους στις αρχές Μαΐου, για να περιγράψει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας.

 Συγκεκριμένα είπε: “Έχουμε μία παροιμία, ότι αρχίζεις σαν Τούρκος και τελειώνεις σαν Γερμανός. Αλλά εδώ συμβαίνει το αντίθετο”. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λοιπόν είχε εκλάβει την παιγνιώδη δήλωση Χάμπερ ως προσβολή, με αποτέλεσμα να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία. Παράλληλα, ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ είχε δηλώσει ότι ο Χάμπερ “πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε” και ότι “κανένας πρεσβευτής δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει τη χώρα στην οποία βρίσκεται”! Τώρα, που βλέπουν οι Τούρκοι την ταπείνωση, μάλλον είναι ένα καλό ερώτημα που βεβαίως η απάντηση του δεν θέλει και πολύ σκέψη να βρεθεί. Απλά οι Τούρκοι επειδή δεν πρόκειται ποτέ να ακολουθήσουν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες βρίσκουν άλλους τρόπους να εκβιάζουν την Ευρώπη ώστε να τους δοθεί η πολυπόθητη βίζα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Αντί λοιπόν η ΕΕ να σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί τους έρχεται να τους ικανοποιήσει οδηγώντας ένα θεσμικό της όργανο σε παραίτηση!

Θεωρούμε ότι, δυστυχώς αυτό αποτελεί άλλη μια εξέλιξη της κατρακύλας στην οποία βρίσκεται η ΕΕ, που μέρα με τη μέρα χάνει τον αυτοσεβασμό της και την εμπιστοσύνη των μελών της. Μάλιστα επισήμως οι Βρυξέλλες δεν κάνουν κανένα σχόλιο για την παραίτηση Χάμπερ, ενώ η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ  Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε μετά από όλα αυτά ότι, “Η Τουρκία είναι μία χώρα-κλειδί και μία υποψήφια χώρα, γι αυτό και εντείνουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα”!  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αποτέλεσμα όλων αυτών των κακών πολιτικών εκ μέρους της ΕΕ, αποτελούν και οι κινήσεις των μελών της να συνασπίζονται σε ομάδες προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, κάτι που έκανε και η Ελλάδα δημιουργώντας μια Βαλκανική συμμαχία τεσσάρων προς το παρόν κρατών, ενισχύοντας τις προβλέψεις, ότι αν συνεχισθούν αυτά τα φαινόμενα η ΕΕ οδηγείται μαθηματικά προς πλήρη διάλυση.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

 


kerberos-hellasΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου