24 Ιουν 2016

Τουρκία: Serhat και Korkut στα σύνορα με τη Συρία (vid.)

Την ανάπτυξη εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής συστημάτων αεράμυνας στη μεθόριο με τη Συρία προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες τους αλλά και να αντιμετωπιστούν οι εξαπολυόμενες από το έδαφος της γειτονικής χώρας πυραυλικές επιθέσεις, αποφάσισαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα του ψηφιακού βραχίονα της αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης «Defense News». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συστήματα θα αναπτυχθούν στην περιοχή της μεθοριακής διέλευσης Elbeyli, στην επαρχία Kilis, στη νότια Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στη συγκεκριμένη περιοχή, ρουκέτες που εκτιμάται ότι εκτοξεύονται από το Ισλαμικό Κράτος έχουν προκαλέσει τον θάνατο 21 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80 ατόμων.

Σε αντίποινα οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας προσβάλλουν τις περιοχές εκτόξευσης με πυρά πυροβολικού και ισχυρίζονται ότι έχουν εξουδετερώσει εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ των συστημάτων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, περιλαμβάνονται το σχεδίασης και παραγωγής της τουρκικής Aselsan αντι-ολμικό ραντάρ Serhat και το επίσης σχεδίασης Aselsan αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικού πυροβόλου Korkut.

Κατά το δημοσίευμα, το ραντάρ Serhat προσφέρει ολοπεριμετρική (360 μοίρες) κάλυψη και έχει δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης βλημάτων όλμων. Μάλιστα λόγω της σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής του μπορεί να εγκατασταθεί επί τρίποδα, επί κτιρίων ή πύργων ή επί οχήματος (διαμόρφωση που απεικονίζεται στη συνημμένη καλλιτεχνική απεικόνιση).

Σε ό,τι αφορά το Korkut, το σύστημα, κατά την κατασκευάστρια, έχει ταχυβολία 1.100 βλημάτων ανά λεπτό και αναμένεται να μπορεί να προσβάλλει επερχόμενες ρουκέτες σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από το εκτιμώμενο σημείο πρόσπτωσης.
Στο δημοσίευμα (αλλά και σε αντίστοιχα αγγλικών εκδόσεων τουρκικών μέσων ενημέρωσης) περιλαμβάνεται και η ακόλουθη αναφορά: «Επιπρόσθετα, δύο πυροβολαρχίες του υψηλής κινητικότητας συστήματος ρουκετών πυροβολικού (HIMARS) της Aselsan θα αναπτυχθούν στην περιοχή της επαρχίας Kilis όπου θα επιχειρούν σε συνδυασμό με συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών». 

Καθώς μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει αναφερθεί σε ανοικτές πηγές η πρόθεση ή η υλοποίηση προμήθειας του κατασκευής Lockheed Martin συστήματος HIMARS από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ούτε στη διαδικτυακή πύλη της Aselsan περιλαμβάνεται στον σχετικό κατάλογο προϊόν με τη συγκεκριμένη ονομασία, εκτιμάται ότι η ανωτέρω αναφορά θα πρέπει να συσχετιστεί με τη δημοσιοποιηθείσα τον Απρίλιο του 2016, δια του Mevlut Cavusoglu, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν στη συγκεκριμένη περιοχή συστήματα HIMARS.


 
Πάντα κατά το δημοσίευμα, το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας (TSK) έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες για τη «σφράγιση» τμήματος 70 χιλιομέτρων από τα συνολικά 900 χιλιόμετρα της τουρκο-συριακής μεθορίου. Το συγκεκριμένο τμήμα θεωρείται το πιο τρωτό κατά επιθέσεων από την άλλη πλευρά της μεθορίου.
Ο τουρκικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή τείχους ύψους πέντε μέτρων το οποίο στην κορυφή του θα υπάρχει συρματόπλεγμα ύψους ενός μέτρου στο μεθοριακό όριο των επαρχιών Kilis, Gaziantep, Hatay, Sanliurfa και Mardin. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%.
Επίσης, για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από το συριακό έδαφος το Γενικό Επιτελείο εξετάζει την ανάπτυξη δέσμιων αερόστατων επιτήρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο της τουρκικής αρχής αμυντικών προμηθειών, του υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM), το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι παρόμοιας λειτουργίας με το κατασκευής Lockheed Martin PTDS (Persistent Threat Detection System) που χρησιμοποιείται από τον Στρατό των ΗΠΑ από το 2004 και έχει επιχειρησιακή δράση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας η Τουρκία εξέταζε την προμήθεια μη ανακοινωθέντος αριθμού συστημάτων της κατηγορίας για την αντιμετώπιση του κουρδικού αντάρτικου. Σήμερα πάντως είναι δεδομένο, ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί από την Aselsan η οποία θα αναλάβει τον ρόλο του κυρίου αναδόχου και θα συνεργαστεί με μία από τις πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά ως υποκατασκευαστή.

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου