12 Δεκ 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΝΗ-90


Όπως είχαμε αναφέρει πρώτοι με αποκλειστικό μας δημοσίευμα στις 12/10/2016, το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει τις παραλαβές των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ΝΗ-90.


Το εν λόγω δημοσίευμα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.defencenews.gr/amina/4697-apokleistiko-synexisi-ton-paralavon-gia-ta-nh-90 

Με γνώμονα νεότερα στοιχεία, το Σάββατο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, υπέγραψε τη σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία εισηγείται με βάση τις επιχειρησιακές αναγκαιότητες, τη συνέχιση των παραλαβών για τα ελικόπτερα. Ήδη εντός του μήνα ο φάκελος της ΓΔΑΕΕ με την σύμφωνη γνώμη του ΥΕΘΑ βαίνει προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την οριστική γνωμοδότηση για τη συνέχιση των παραλαβών. Ακολούθως, ο ΥΕΘΑ θα υπογράψει τη 5η σχετική τροποποίηση που θα επιτρέψει την έλευση των τριών έτοιμων ελικοπτέρων που βρίσκονται σε κατάσταση αποθήκευσης, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας. Το πρώτο ελικόπτερο αναμένται να έρθει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ τα υπόλοιπα δύο εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο αρχές Φθινοπώρου. Εκ μέρους του ΓΕΣ εκφράζονται έντονες πιέσεις προς τη πολιτική ηγεσία και την κατασκευάστρια εταιρεία για την άμεση έλευση των ελικοπτέρων για προφανείς επιχειρησιακούς λόγους που άπτονται θέματα βελτίωσης των ικανοτήτων αεροκίνησης του Ε.Σ. 

Μετά την έλευση των τριών ελικοπτέρων θα ακολουθήσει η έκτη τροποποίηση της σύμβασης με βάση την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα παράδοσης των υπολοίπων ελικοπτέρων καθώς και τα ζητήματα των πληρωμών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι εν τέλει η περικοπή του συνολικού αριθμού των ελικοπτέρων που δύναται να παραδοθούν στην Α.Σ. Ένα από τα επικρατέραστερα σενάρια είναι η μείωση του τελικού αριθμού των υπό παράδοση ελικοπτέρων ΝΗ-90. Στόχος αυτής της περικοπής είναι αντί των 20 ελικοπτέρων όπως προβλέπει η αρχική σύμβαση να παραδοθούν 16 ή 17 ΝΗ-90 και ακολούθως αντί της χρηματοδότησης των υπολοίπων 4 ή 3 ελικοπτέρων, το αντίστοιχο ποσό να δοθεί ως σύμβαση εν συνεχεία τεχνικής υποστήριξης. Κατ' αυτό τον τρόπο αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων σε ποσοστό άνω του 75%. 

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου