1 Φεβ 2017

Αποκάλυψη για κινέζικα εξοπλισμένα drones Σαουδικής Αραβίας! (βίντεο)


Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (RSAF)  παρουσίασε επίσημα το πρώτο κινέζικο μη επανδρωμένο όχημα CH-4 "Rainbow"  σε μια τελετή για τον εορτασμό της 50ης επετείου του King Faisal Air College, στο Ριάντ.


Το CH-4 "Rainbow" είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης που μοιάζει καταπληκτικά με το πασίγνωστο Reaper MQ-9 της Genaral Atomics. Η έκδοση CH-4Β είναι ικανή να εκτοξεύσει πυραύλους αέρα-εδάφους AR-1 ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ από το υψόμετρο των 5.000 μέτρων, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί και με κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας FT-5, καθοδήγησης GPS ή λέιζερ. Έχει ακτίνα δράσης 3.500 χιλιόμετρα και μπορεί να περιπολεί στον αέρα για 40 ώρες. 

Το κινέζικο εξοπλισμένο drone φαίνεται να διαγράφει μια δυνατή εμπορική επιτυχία στην Μέση Ανατολή για 2 κυρίως λόγους:

  • Είναι οικονομικά προσιτό.Στοιχίζει περίπου 1 εκ.$ ενώ το διάσημο Αμερικανικό Reaper MQ-9 της Genaral Atomics περίπου 30 εκ.$.

  • Οι Κινέζοι δεν έχουν τους αυστηρούς περιορισμούς της Αμερικής στην πώληση εξοπλισμών ευαίσθητης τεχνολογίας.

  • Οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται αν στους εμπορικούς τους πελάτες υπάρχουν πελάτες που βρίσκονται στην "μαύρη" λίστα χωρών με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Οι Αμερικανοί, έστω και προσχηματικά, το πράττουν. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνήθηκαν την πώληση αντίστοιχων συστημάτων σε Ιράκ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τελικά η Κίνα κάλυψε το κενό και προμήθευσε τις παραπάνω χώρες με τα δικά της CH-4B "Rainbow"...

Τα CH-4B "Rainbow" της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται να έχουν πάρει μέρος στις συγκρούσεις στην Υεμένη, ενώ αυτά του Ιράκ, από το 2015 υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά των μαχητών του ISIS.

Παραθέτουμε και σχετικό βίντεο από την επίσκεψη του Ιρακινού Υπουργού Άμυνας στην Αεροπορική βάση του Kut Al Hayy το 2015, όπου του έγινε επίδειξη των συστημάτων των Ιρακινών CH-4B "Rainbow" :



πηγη

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου