17 Ιαν 2018

Δηλώσεις -ωμή παραδοχή Μ.Νίμιτς: «Ο όρος «Μακεδονία» υπάρχει στην ονομασία – Τον αναγνωρίζει η Ελλάδα – Να είμαστε ρεαλιστές»




Τέλος στις όποιες ελπίδες της ελληνικής πλευράς για την εξεύρεση ονομασίας που να μην περιέχει τον όρο «Μακεδονία», έβαλε με δηλώσεις του ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στον ΑΝΤ1…

Αφοπλιστικός και κυνικός ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποκάλυψε πως καταθέτει και νέα πρόταση αύριο ενώπιον των δύο εκπροσώπων στην συνάντησή τους στην εδρα του ΟΗΕ. Είπε χαρακτηριστικά πως “η πρόταση θα είναι καινούρια γιατι είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει” σημείωσε ενώ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας.
Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας….
Αναφερθείς λεπτομερώς στην πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».
“Αν περιμέμουμε κι αλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο” σε συνέντευξη του ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο Μ.Νίμιτς ήταν διπλωματικά μεν αλλά ξεκάθαρος. Το «Μακεδονία» είναι μέσα στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη:
-Κύριε Πρέσβη, όπως έχετε αναφέρει , στο παρελθόν υπήρξαν ευκαιρίες για επίλυση του θέματος αλλά συμφωνία δεν επετεύχθη. Σήμερα, διαπιστώνετε μια θετική δυναμική. Ποια θεωρείτε εσείς ως ενθαρρυντικά σημάδια;
“Υπάρχουν αρκετά σημάδια. Και στις δύο χώρες η ηγεσία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να επιλύσει το θέμα. Η διεθνής συγκυρία επίσης τείνει προς την εξεύρεση λύσεων. Υπάρχει αστάθεια στον κόσμο, η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση, πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό, είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους. Στα Σκόπια, από την άλλη, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το ζήτημα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας”.
– Πρόκειται λοιπόν για μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος;
“Θεωρώ ότι πλέον ο κόσμος βλέπει ότι έχουν περάσει 25 χρόνια που διαφωνούν για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έχουν κερδίσει τίποτα από αυτό. Η απάντηση είναι όχι, ας κοιτάμε στο μέλλον, ας προσβλέπουμε σε μια καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και σε μια σχέση συνεργασίας. Ας βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή”.
– Έχετε προσέξει ότι οι δύο πλευρές δεν εμμένουν πια στις κόκκινες γραμμές κι ότι είναι πιο ευέλικτες ως προς τις κόκκινες γραμμές σε σχέση με το παρελθόν;
“Και οι δύο χώρες έχουν εθνικό συμφέρον. Πρέπει να καταλάβετε ότι και στην Αθήνα και στα Σκόπια, υπάρχουν θέσεις που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνω μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και μεγαλύτερη κατανόηση και προθυμία να ακουστούν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει όμως να δούμε αν αυτό γίνει φανερό με την επίτευξη συμφωνίας”.
– Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 7 στους 10 Έλληνες δεν θέλουν τη λέξη Μακεδονία να περιλαμβάνεται στο όνομα ενώ ταυτόχρονα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων από την ΠΓΔΜ δείχνουν ότι μόνο 35% των πολιτών επιθυμούν αλλαγή του ονόματος. Το βρίσκετε αποθαρρυντικό αυτό ύστερα από όλες αυτές τις προσπάθειες τα τελευταία 25 χρόνια;
“Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ σημαντικές αλλά δείχνουν μόνο αυτό που θεωρεί ο κόσμος σε απόλυτους όρους. Από τη μεριά του βόρειου γείτονα, οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι με το συνταγματικό τους όνομα και δεν θέλουν να το αλλάξουν. Στην Ελλάδα αν ρωτήσετε κάποιον, θα σας πει ότι το όνομα του βόρειου γείτονα δεν θα πρέπει να έχει τη λέξη “Μακεδονία” μέσα. Αλλά θα πρέπει κανείς να είναι ρεαλιστής. Αυτή τη στιγμή, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” οπότε η λέξη “Μακεδονία” είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα με αυτό το όνομα. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, συνεπώς εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία για τις περισσότερες χώρες. Από τη δεκαετία του 1940, μέσα στη Γιουγκοσλαβία η περιοχή ήταν γνωστή ως “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Οπότε, η λέξη “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένη με αυτή τη χώρα. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον βόρειο γείτονα”.
– Πώς εξηγείτε αυτόν τον αρνητισμό κι από τις δύο πλευρές;
“Με τον καιρό γίνεται χειρότερο το θέμα. Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια, θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση στις δημοσκοπήσεις διότι τότε στην ΠΓΔΜ θα κλείνουν 50 κι όχι 25 χρόνια με αυτό το συνταγματικό όνομα. Και στην Ελλάδα τα επόμενα 25 χρόνια δεν θα αλλάξει απαραίτητα κάτι στις δημοσκοπήσεις. Όμως έχουμε την ηγεσία που είναι σημαντικό να αποφασίσει τι είναι καλό για τη χώρα και τι όχι κι ύστερα να εξηγήσει στους πολίτες ποια είναι καλή λύση. Πιστεύω στην ηγεσία και των δύο χωρών”.
– Τι σκοπεύετε να κάνετε αύριο στην έδρα του ΟΗΕ; Θα προτείνετε παλιές ή νέες προτάσεις για το όνομα;
“Η πρόταση θα είναι νέα γιατί είμαστε σε μια νέα χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Είπα σε προηγούμενη συνέντευξη πριν λίγες εβδομάδες ότι δεν υπάρχει μαγική λύση και κανείς δεν πρόκειται να ανακαλύψει κάτι εντελώς καινούριο. Αν υπήρχε κάτι καινούριο, θα το είχαμε βρει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια, στις ΗΠΑ δεν είναι ανόητοι. Επομένως είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Αυτή τη στιγμή, θα κοιτάξουμε διαφορετικές λύσεις με άλλο τρόπο”.
– Τι εννοείτε “διαφορετικές λύσεις”;
“Λύσεις που να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και των δύο χωρών, αξιοπρεπείς λύσεις με τις οποίες να νιώθουν άνετα ο κόσμος”.
– Η εντολή των Ηνωμένων Εθνών αφορά μόνο στο όνομα κι όχι στην ταυτότητα ή τη γλώσσα. Σήμερα όμως το ζήτημα της ταυτότητας μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο απ’ ότι το όνομα. Ποιά είναι η άποψη σας;
“Το όνομα είναι ο κρίσιμος παράγοντας και αυτό είναι και το επίκεντρο της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το όνομα του κράτους προφανώς έγκεινται και άλλα στοιχεία όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τα οποία είναι εύλογα και πρέπει να διευθετηθούν”
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ότι ο όρος Μακεδονία δεν ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ καθώς σχετίζεται με μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή και με αυτήν την έννοια, η πραγματική απάντηση είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
“Δεν σχολιάζω λεγόμενα άλλων. Έχω πει στο παρελθόν ότι πρόκειται για μια συζήτηση γεωγραφίας και νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές”.
– Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί βιάζονται να βρεθεί λύση στο θέμα γιατί φοβούνται ενδεχόμενη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και πιέζουν Ελλάδα και ΠΓΔΜ να κλείσουν το θέμα άμεσα;
“Προσωπικά, είμαι εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και όχι των Ηνωμένων Πολιτειών παρ’ όλο που είμαι Αμερικανός πολίτης. Δεν μπορώ να σχολιάσω την αμερικανική πολιτική. Θα έλεγα ότι οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να βρεθεί μια δίκαιη λύση εδώ και 25 χρόνια. Δεν βλέπω να έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική. Οι Αμερικανοί θέλουν να είναι φίλοι με τους Έλληνες και τους βόρειους γείτονές τους. Η εξεύρεση μιας αμφότερα δίκαιης λύσης αποτελεί αμερικανική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ήμουν πρέσβης της Αμερικής τη δεκαετία του 1990, η πολιτική μας ήταν να είμαστε φίλοι και με τις δύο πλευρές και απ’ όσο ξέρω αυτή εξακολουθεί να είναι η πολιτική και σήμερα”.
– Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα και στις δύο πλευρές;
“Ελπίζω να μελετήσουν τις ιδέες μου προσεκτικά και με ανοιχτό μυαλό καθώς και να βρουν μια θετική προσέγγιση στο θέμα”.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης από το δελτίο του ΑΝΤ1:



ΠΗΓΗ


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου