H τουρκική εταιρεία Aselsan ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανάπτυξη ενός συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας (λέιζερ) χαμηλής ισχύος με σκοπό την αντιμετώπιση χαμηλά ιπτάμενων τετρακόπτερων (drone) εμπορικών προδιαγραφών καθώς και την εξουδετέρωση από απόσταση ασφάλειας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Η Υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για την περίσταση ανέβασε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πλάνα από τις δοκιμές του συστήματος. Στην δοκιμή εξάλλου ήταν παρόντες ο Dr. Ismail Demir της SSM καθώς και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Haluk Görgün.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το εν λόγω Αμυντικό Σύστημα Λέιζερ (Lazer Savunma Sistemi – LSS) που ανέπτυξε η ASELSAN θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέγιστη ακτίνα 500 μέτρων, εναντίον mini και micro drone και μη επανδρωμένων οχημάτων (USV) με ισχύ που φτάνει το 1 Kw.
Επίσης, προβλέπεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ξεσκεπάζει καμουφλάζ που χρησιμοποιούν αντάρτες σε κατοικημένες περιοχές αλλά και εναντίον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην άκρη του δρόμου, και ύποπτων αποσκευών και δεμάτων σε ακτίνα τουλάχιστον 200 μέτρων.
Για την δοκιμή το σύστημα ήταν εγκαταστημένο επί οχήματος MRAP τουρκικής κατασκευής BMC Kirpi, εντός του οποίου βρισκόταν κι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για όσο διάστημα το όχημα μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία και να τροφοδοτεί με ενέργεια το σύστημα, αυτό μπορεί να βάλλει κατά στόχων.
Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλωτές εξέδρες, σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αεροδρόμια, συνοριακά φυλάκια, σε διοικητήρια και σε σημεία διέλευσης αυτοκινητοπομπών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η εταιρεία, το σύστημα βασίζεται σε μία σειρά αισθητήρων για την πρόσκτηση και ιχνηλάτηση του στόχου, που περιλαμβάνουν μία κάμερα ημέρας τεχνολογίας CCD ή CMDS με δυνατότητα ψηφιακού ζουμ 12x, θερμική κάμερα με αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 εικονοστοιχείων (για θερμική κάμερα η ανάλυση είναι μεγάλη) με δυνατότητα ψηφιακού ζουμ 2x και 4x, κάμερα εντοπισμού ημέρας τεχνολογίας CCD ή CMDS, αποστασιόμετρο laser της ίδιας εταιρείας.
Το εν λόγω σύστημα βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και πέρυσι είχε παρουσιαστεί ομοίωμά του σε διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.
Το εν λόγω σύστημα βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και πέρυσι είχε παρουσιαστεί ομοίωμά του σε διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.
Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια πως τέτοια συστήματα δεν είναι κάτι καινούριο και διατίθενται στην διεθνή αγορά (και σε μη στρατιωτικούς χρήστες) εδώ και χρόνια για την προστασία από «αδιάκριτα» μάτια στον αέρα.
Το συγκεκριμένο σύστημα ξεκίνησε με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες, όπως όλα τα τουρκικά project εξάλλου, για να καταλήξει τελικά σε ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος ικανό ενάντια σε μικρούς μη θωρακισμένους στόχους σε αποστάσεις λίγων εκατοντάδων μέτρων.
Κι επειδή στην βιομηχανία τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα κι όχι από το συναίσθημα, καθαρά μιλώντας με βάση αυτό που βλέπουμε, είναι ένα ακόμα προϊόν για να γεμίζει τους καταλόγους της εταιρείας στις εκθέσεις με μικρή πρακτική αξία στο πεδίο της μάχης εναντίον πραγματικών στόχων.
Για το θέμα των τουρκικών αμυντικών συστημάτων που διατυπώνονται κατά καιρούς γύρω από αυτά έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και στο παρελθόν σε άλλη περίσταση.
Οι τουρκικές εταιρείες και τα τουρκικά μέσα και Τούρκοι θαμώνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι φυσιολογικό να «φουσκώνουν» τις δυνατότητές τους, να αποσιωπούν τα προβλήματά τους και να τα παρουσιάζουν ως υπερόπλα που θα αλλάξουν τον ρου των εξελίξεων. Δικά τους είναι, λογικό είναι να τα παινεύουν.
Στην από εδώ μεριά του Αιγαίου, οι «δικοί μας» τι δικαιολογία έχουν;
kerberos-hellas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου