10 Μαΐ 2019

ΑΠΟΨΗ: Όταν το Ισραήλ “ξεφτιλίζει” αυτά που θεωρούμε “υπερόπλα”, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να “σφυρίζουμε αδιάφορα” (ή Kornet vs Trophy σημειώσατε 2)


Η αγορά σύγχρονων και “ακριβών” οπλικών συστημάτων από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πολλές φορές συνοδεύεται και από ένα μύθο. Μεγαλώνοντας, όλοι μας πιστέψαμε σε κάποιο μύθο. Δίνουμε μερικά απλά παραδείγματα… Ο ΜΜ38 Exocet, όταν πρωτοήρθε, ήταν ανίκητος. Μέχρι και σήμερα που αποσύρθηκε, ενώ το το Τουρκικό Ναυτικό έχει αρκετά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά όπλα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον “ανίκητο” Exocet, τον “φονέα των πλοίων”.
Φυσικά το ίδιο πιστεύουμε και για τον ΑΜ39. Όπως το ίδιο πιστεύαμε και για τα F-4E Phantom (πολλοί θα έχουν χάσει απίθανα ρεπορτάζ που τα πάντα όλα ήταν “Φάνδομ”). Πολλοί το ίδιο πιστεύουν για τους -μερικώς λειτουργικούς- S300 αλλά και για τους τουρκικούς S400. Στον Στρατό Ξηράς, κάποτε θεωρούσαν κάποιοι ανίκητα τα ΑΜΧ-30 (ναι, αυτά με την ελαφριά τους θωράκιση) μετά τα Leopard 1GR. Σήμερα θεωρούμε πως στον Έβρο ανίκητα είναι τα Kornet (9M133 Kornet). Εντάξει, κάποια στιγμή μεγαλώνουμε, και πρέπει να ξεπεράσουμε τους μύθους μας.


Θα ομολογήσουμε πως αφορμή για το άρθρο ήταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο twitter, που δείχνει ένα ισραηλινό APC, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα κοντά στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς (ή μάλλον η Ισλαμική Τζιχάντ) εκτοξεύει πύραυλο Kornet (το πιθανότερο) εναντίον ενός APC, προφανώς κάποιο Achzarit (ένα από τα μετασκευασμένα σε APC T-54/55 που έχει το Ισραήλ, λάφυρα από τους πολέμους με τις αραβικές χώρες).

Another Kornet ATGM shot from Gaza against a Israeli APC. Judging by the explosion (Or lack of) and editing of the video, it seems the missile was intercepted by Trophy APS.
18 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το Achzarit προφανώς κινείται με ενεργοποιημένο το Trophy APS, ενώ κάποια ομάδα της Χαμάς, καλά κρυμμένη, έχει στήσει ενέδρα στην διαδρομή περιπολίας, και μετά την βολή εξαφανίζεται σε κάποιο τούνελ. Το Trophy ΄πάντως μάλλον δεν έχει πρόβλημα με την υψηλή ταχύτητα του οχήματος, εντοπίζει τον πύραυλο και τον καταρρίπτει. End of Story.
Πρέπει να πούμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Trophy αντιμετωπίζει επιτυχώς αντιαρματικούς πυραύλους στην Παλαιστίνη ή το Λίβανο. Το έχει κάνει πολλές φορές, και μάλλον θα το ξανακάνει.
Τώρα, γιατί το κάνουμε όλα αυτό θέμα; διότι, μεγάλο μέρος των επιχειρησιακών σχέδιων του ΕΣ στον Έβρο και τα Νησιά βασίζονται στους μεγάλους αριθμούς αντιαματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Kornet και TOW II. Τα Kornet, πάνω σε HUMVEE αλλά και οι TOW, σε Μ-901 ITV θα παίξουν (hopefully) ένα μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις στον Έβρο. Θα κλείσουν κενά, θα δημιουργήσουν ενέδρες, θα απομειώσουν εχθρικές δυνάμεις πριν καταφτάσουν οι αρματικές ενισχύσεις. Καλά τα λέμε;
Δυστυχώς, ή ευτυχώς, το Ισραήλ κατέρριψε άλλον ένα μύθο. Το Kornet, παρά το γεγονός της ρωσικής του προέλευσης (που του δίνει στην ελληνική λαϊκή παράδοση δυνατότητες υπερόπλου), συστήματα προστασίας αρμάτων σαν το Trophy το έχουν για πρωινό. Τώρα, γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Γιατί ίσως η παραπάνω παράγραφος ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
Διότι αρκετές ειδήσεις που είχαμε δημοσιεύσει για τα νέα τουρκικά συστήματα αυτοπροστασίας αρμάτων μάλλον έχουν περάσει στα “ψιλά”. Η τουρκική εμπειρία από την Συρία, και μετά από το Κουρδιστάν, μάλλον δίδαξε αρκετά στους καλούς μας γείτονες. Μετά λοιπόν τις ατιμωτικές ήττες στο Αλ-Μπαμπ, οι Τούρκοι αξιωματικοί του Στρατού, με περίσσια διορατικότητα (εκ των υστέρων), φρόντισαν και εξόπλισαν τα άρματα που θα εμπλακούν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων με συστήματα APS Pulat.
Μα καλά, μπορούν να συστήματα Pulat να προστατεύσουν τόσο καλά όσο πχ το Trophy; Προφανώς μπορούν να προστατεύσουν πολύ καλύτερα από το τίποτα. Πολλές φορές έχουμε δει αναγνώστες μας να υποτιμούν τις τουρκικές δυνατότητες, για παράδειγμα λέμε Altay και πέρνουμε απάντηση Kornet, λέμε Anadolu και μας λένε τορπίλες (που δεν έχουμε). Συγχωρέστε μας, είπαμε, να μην υπερτιμούμε τον αντίπαλο, αλλά στην δική μας περίπτωση η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
H Τουρκία, επενδύοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα εμείς για άρματα μάχης, έχει τελικά πολύ πιο επίφοβο αρματικό δυναμικό. Ο λόγος είναι πως τα άρματα πρώτης γραμμής, ακόμη κι αν αυτά είναι M60A3, προστατεύονται επαρκώς από ATGM και μπορούν ουσιαστικά να αντιμετωπιστούν μόνο από άλλα άρματα. Καθώς όμως, σε όλα τα σενάρια η Τουρκία θα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων, και θα επιλέξει που θα επιτεθεί (καθώς εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα), θα χτυπήσει κάπου μακρυά από τα Leo2HEL/2A4. Επίσης έχει λάβει τα μέτρα της, ή προσπαθεί να τα πάρει για να δημιουργήσει προβλήματα. Δηλαδή, παράγγειλε πρόσθετους Kornet, ενώ αναμένει και αμερικανικούς Javelin (ίσως τελικά να μην τους πάρει).
Φυσικά οι γείτονές μας καλά κάνουν, και μπράβο τους. Το θέμα είναι το τι κάνουμε εμείς. Δυστυχώς, τίποτα. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν προβλέπουμε να κάνουμε και κάτι στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου