4 Ιαν 2013

ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΑ GREEKLISH‏


Το τελευταίο διάστημα και μετά τις τελευταίες πολιτικές αποφάσεις πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους ξένους. Πολλοί φοβήθηκαν για ξεπούλημα των νησιών και αποκρατικοποιήσεις που θα άγγιζαν και τα εθνικά μας μνημεία.


Αποτέλεσμα; Χιλιάδες λαού έτρεξαν στις πλατείες, σε πορείες κι απεργίες και διαδήλωσαν υπέρ της φύλαξης των εθνικών συμφερόντων. “Να σώσουμε την Ελλάδα” φώναζαν! Ήταν οι ίδιοι που για να εξασφαλίσουν μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά μέσα στέλνοντας μηνύματα, όπως: “hr8e h wra ths adidrashs. oloi sthn plateia @ 5” και “lae min skivis to kefali, o mons tropos ine adistasi & pali”. Αυτά τα μηνύματα ήταν η διαφήμιση των εκδηλώσεων υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας!

Το πρόβλημα είναι πως με ένα τρομακτικά αυξανόμενο ποσοστό, τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να αντιγράψουν τις προτάσεις αυτές στα ελληνικά διότι το αποτέλεσμα θα φαίνεται κάπως έτσι: “ιρθε ι ορα τησ αντιδρασης. ολη στι πλατια στης 5” ή στην καλύτερη περίπτωση: “λαε μη σκυβεις το κεφαλι, ο μονος τροπος εινα αντισταση και παλι”. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των ανηλίκων, που όμως μην ξεχνιέστε γίνονται με το πέρασμα του χρόνου ενήλικοι, γράφουν πολύ πιο άνετα, γρήγορα και εύκολα στην λεγόμενη γλώσσα των greeklish, παρά στην ελληνική με ελληνικούς χαρακτήρες. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα και στις αρχές του ενενήντα, όπου τα τότε μέσα επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου δεν είχαν τη δυνατότητα πληκτρολόγησης με ελληνικούς χαρακτήρες, έτσι οι χρήστες άρχισαν να πληκτρολογούν τα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες δημιουργώντας έτσι τα greeklish! Έκτοτε η συνήθεια καθιερώθηκε και οι νέοι άρχισαν να γράφουν έτσι κι αλλιώς στα greeklish. Η χρήση αυτής της γραφής εξαπλώθηκε τόσο που οι χρήστες της άρχισαν να την χρησιμοποιήσουν και εκτός υπολογιστή. Σε τετράδια, ραβασάκια, μηνύματα στο κινητό και πάει λέγοντας.

Σήμερα; όλα αυτά τα παιδιά, κάνουν συστηματικά πολλά ορθογραφικά λάθη, κάτι που εύκολα φαίνεται στο σχολείο. Το τρομακτικό είναι πως η συγκεκριμένη γενιά ενηλικιώνεται και ακολουθεί η επόμενη. Είναι άνθρωποι που θα βγουν στην αγορά εργασίας, θα τους ζητηθεί να αποδείξουν τις σχολικές και προπτυχιακές τους γνώσεις και εκείνοι; Δε θα ξέρουν να γράψουν!

Αν η ελληνική γλώσσα πεθάνει μαζί με την επόμενη γενιά, θα έχουμε καταφέρει όχι απλά να εκχωρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και ταυτότητα αλλά και να μοιάσουμε στο παράδειγμα των τούρκων όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ στην προσπάθεια του να εκσυγχρονίσει το βαθύ κράτος της τουρκίας, εφάρμοσε μια γραφή όπου ο τούρκικος λόγος θα γραφόταν με λατινικούς χαρακτήρες. Οι άλλοτε χαρακτήρες που έμοιαζαν με τους αραβικούς ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου και ακριβώς αυτό τείνει να συμβεί και με εμάς.

Τι κάνουμε; Προφανώς μεγάλη ευθύνη έχει το σχολείο που πρέπει να αυστηροποιήσει την ανοχή στα ορθογραφικά λάθη. Ασφαλώς το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να δώσει κίνητρα στα παιδιά να γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες και να παρακινούν τους φίλους τους να απαντούν ανάλογα. Μία σημαντική προσπάθεια ξεκίνησε και η εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού “Ράδιο Αρβύλα” πριν δύο χρόνια με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, όπου διέδωσε ένα σημαντικό μήνυμα για την πάταξη των greeklish.



Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό και όλοι πρέπει να κινητοποιηθούμε πριν η γλώσσα μας σβήσει μαζί με εμάς. Είναι τραγικό η αρχαία ελληνική να διδάσκεται στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και εδώ να γυρνάμε την πλάτη στους χαρακτήρες που αποτελούν ορόσημο της ιστορίας του κόσμου.
yannidakis
http://www.triklopodia.gr/2013/01/greeklish.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου