28 Νοε 2014

ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΒΛΗΜΑΤΑ HARPOON ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ PENGUIN Κρίσιμη απόφαση: Οπλισμό φρεγατών αποκτούν οι ΤΠΚ Combattante ΙIIb του ΠΝ- ΒΙΝΤΕΟ



TPK
 
Με μια κρίσιμη όσο και σημαντική απόφασή του το ΠΝ αναβαθμίζει θεαματικά τις δυνατότητες των πυραυλακάτων του ΠΝ COMBATTANTE IIIb. Αυτό έχει να κάνει με την αντικατάσταση των βλημάτων και των εκτοξευτών των νορβηγικής κατασκευής βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Penguin Mk2 με αυτά των βλημάτων RGM-84 Harpoon.

Η αλλαγή αυτή στον οπλισμό των σκαφών και η οποία υλοποιείται αποτέλεσε αντικείμενο πρωτοβουλίας του Αρχηγού του ΠΝ αντιναύαρχου Ευαγγελίου Αποστολάκη , έχει να κάνει αφενός με την αναβίβαση των δυνατοτήτων των σκαφών μέσω του οπλισμού αλλά και αφετέρου με το γεγονός ότι το ΠΝ δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένο από την απόδοση των βλημάτων Penguin Mk2 στα χρόνια της υπηρεσίας τους.

Οι «γκρίνιες» αφορούσαν τόσο παραδείγματα αστοχιών, πριν μια αναβάθμιση των βλημάτων όσο και κυριότερα το μικρό βάρος της πολεμικής κεφαλής των βλημάτων 120 χλγρ. το οποίο σε βολές που είχαν πραγματοποιηθεί δεν επαρκούσε για την πρόκληση ουσιαστικής ζημιάς σε σκάφος μεγέθους φρεγάτας. Για βύθιση δεν γίνεται καν λόγος.

Η υλοποίηση της διαδικασίας ξεκίνησε με την προκήρυξη από το ΠΝ διαγωνισμού για την εκτέλεση εργασιών (εκτιμώμενου κόστους 19.500 ευρώ) εγκατάστασης νέων καλωδιώσεων, που απαιτούνται για την εγκατάσταση των Harpoon σε μία ΤΠΚ τύπου Combattante-IIIB (κλάσης Καβαλούδης).

Τόσο οι εκτοξευτές, τα βλήματα αλλά και οι σταθμοί βολής θα προέλθουν από παροπλισμένα πλοία του Π.Ν. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν οι δύο διπλοί εκτοξευτές βλημάτων Harpoon και οι αντίστοιχοι σταθμοί δύο ΤΠΚ S-148, ή αλλιώς La Combattante IIa οι οποίες αποσύρονται σταδιακά.

Συνολικά το ΠΝ θέλει την αναβάθμιση και των 5 ΤΠΚ COMBATTANTE IIIb (συνολικά 20 εκτοξευτές Harpoon τέσσερεις (2χ2) ανά σκάφος) με τα υπόλοπα υλικά να προέρχονται από την Φ/Γ Μπουμπουλίνα η οποία αποσύρθηκε το Φεβρουάριο του 2013 από το ΠΝ.
Από την παραπάνω μετατροπή βέβαια υπολείπεται ο εξοπλισμός μιας ακόμη ΤΠΚ καθώς εκτοξευτές και σταθμοί από τις δύο S-148 και την Φ/Γ Μπουμπουλίνα «μετρούν 16 συστήματα συνολικά αλλά θεωρείται σίγουρο πως υπάρχουν και άλλα αποθέματα από παλαιότερα αποσυρθέντα σκάφη όπως οι φρεγάτες Knox ή ακόμη και τας αντιτορπιλικά C.F. Adamfs.

Πρόκειται για τις ΤΠΚ Σημαιοφόρος ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ Ρ-24,Υποπλοίαρχος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ Ρ-26, Σημαιοφόρος ΞΕΝΟΣ Ρ-27, Σημαιοφόρος ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ρ-28 και Σημαιοφόρος ΣΤΑΡΑΚΗΣ P 29.

Σε ότι αφορά την εμβέλεια των βλημάτων εκεί δεν υπάρχει καμία. σύγκριση. Τα βλήματα Penguin Mk2 έφταναν στο όριό τους τα 30 με 35 χλμ. οι Ηarpoon όμως μπορούν να κτυπήσουν θαλάσσιο στόχο σε απόσταση πάνω από 120 χλμ. ενώ φέρουν και διπλάσια σχεδόν πολεμική κεφαλή βάρους 225 χλγρ.


 

πηγη
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου