29 Απρ 2016

Βίντεο ντοκουμέντο από Οινούσσες: Η κανονιοφόρος «Κραταιός» εκδιώκει την τουρκική ακταιωρό – Δείτε καρέ-καρέ την απομάκρυνση του τουρκικού σκάφους

imagehandler-2 

Οι Τούρκοι απειλούσαν να συλλάβουν Έλληνες ψαράδες που βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων! – Η συγκλονιστική συνέντευξη του Έλληνα καπετάνιου

Το επεισόδιο μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού αλιευτικού «Άγιος Δημήτριος» σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Το τουρκικό σκάφος, κινούμενο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητούσε από την ελληνική μηχανότρατα να σταματήσει το ψάρεμα στα ελληνικά χωρικά ύδατα με το ψευδοεπιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκική χωρική θάλασσα! Μάλιστα οι Τούρκοι απειλούσαν να συλλάβουν τους Έλληνες ψαράδες μέχρι που στην περιοχή εμφανίστηκε η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική ακταιωρό να απομακρυνθεί.


Οι Τούρκοι αρνούνταν να αποχωρήσουν από την ελληνική χωρική θάλασσα. Όπως βλέπετε στο βίντεο η κανονιοφόρος «Κραταιός» απομακρύνει το τουρκικό σκάφος πλέοντας με χαμηλή ταχύτητα κοντά στην πρύμνη του.
Δείτε το βίντεο (έχουμε κρατήσει σκοπίμως το φυσικό ήχο που αποτυπώνει την αγωνία των Ελλήνων ψαράδων):




Το επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στη μία τομεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Περίπου στις 14:00 η κανονιοφόρος «Κραταιός» ξεκίνησε να απομακρύνει την τουρκική ακαιωρό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.Το επειδόσιο διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το απόγευμα οπότε το τουρκικό σκάφος βγήκε εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το βίντεο μαγνητοσκόπησε ο Κώστας Δημίδης, γιος του καπετάνιου της μηχανότρατας «Άγιος
Δημήτριος» που επέβαινε στο αλιευτικό μαζί με ακόμη πέντε Έλληνες ψαράδες.

Καπετάνιος: «Αν δεν σταμάταγα θα τον βούλιαζα ή θα τον έκοβα στην μέση»

«Παναθεμά τους, με τους Τούρκους μωρέ… Ήρθε απάνω μας η ακταιωρός, μας έκοψε τον δρόμο και μας σταμάτησε. Ήρθε στα 5 μέτρα κοντά μας. Εμείς μέσα στα ελληνικά ύδατα ήμασταν, ενάμισι μίλι από τις Οινούσσες και τρία μίλια από την Χίο. Σταματήσαμε και καλέσαμε το Πολεμικό Ναυτικό που ήταν εκεί κοντά, ήρθε ο άνθρωπος και πήγε κοντά του. Βέβαια έκανε αυτά που του επιτρέπεται να κάνει, γιατί τι να κάνει; Να τον βαρέσει; Θα πάει για πόλεμο, η δουλειά δεν μπορεί. Απέφυγα το τουρκικό και συνέχισα να αλιεύω. Αν δεν σταμάταγα θα τον βούλιαζα ή θα τον έκοβα στην μέση» λέει χαρακτηριστικά ο Στέφος Δημίδης, καπετάνιος της μηχανότρατας «Άγιος Δημήτριος».


Όπως καταγγέλλει οι Τούρκοι λιμενικοί φωτογράφιζαν τα έξι μέλη του πληρώματος του ελληνικού αλιευτικού και απειλούσαν πως αν δεν έφευγαν από την περιοχή θα τους συλλάβουν!
«Μας απείλησε ο Τούρκος και μας έκαναν νοήματα. Δεν σήκωσαν όπλα. Μας έβγαλαν φωτογραφίες και έχουμε πάρει και εμείς βίντεο όλη την διαδικασία. Κάποια στιγμή το δικό μας, ο «Κραταιός» πήγαινε κοντά και έκανε ελιγμούς, έφυγε και ξανά ήρθε για δεύτερη φορά πάλι απάνω μας. Την δεύτερη φορά πήγαμε να τον τρακάρουμε λιγάκι αλλά τελευταία ώρα καταφέραμε και το σταματήσαμε. Μιλάμε στα δύο μέτρα, αφού… φιληθήκαμε ας πούμε. Ε, μετά τα μάζεψα και έφυγα και αυτοί παρέμειναν εκεί μαζί με το πολεμικό μας και ήρθε κι άλλο τουρκικό και μετά και άλλο ένα από απέναντι, από βόρεια και άλλο από νότια. Ερχόντουσαν συνέχεια, έχει γεμίσει εδώ ο κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό περνούν ένα μαρτύριο. Ένας του τουρκικού του έβριζε την μάνα τον πατέρα και τις οικογένειες. Απορώ πως κρατιούνται και δεν τους ρίχνουν. Σε έναν ναυτικό του «Κραταιού» του λέω: «Να του την ρίξω;» και μου είπε να συγκρατηθώ».
Για να επικρατήσει η ηρεμία στην περιοχή τελικά ο Έλληνας καπετάνιος μάζεψε τα δίχτυα του και έπλευσε σε άλλη περιοχή ενώ το τουρκικό πλοίο παρέμενε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν σε τίποτα. Πρώτα έφυγα εγώ, αφού είδαν οι Τούρκοι ότι μάζεψα τα δίχτυα μου και έφυγα μετά έφυγε και το πολεμικό μας και τελευταίοι έφυγαν αυτοί. Λένε ότι είναι δικά τους (σσ.χωρικά ύδατα). Και τους λέμε εμείς φύγετε από τα χωρικά μας ύδατα και σου λένε είναι δικά μας δεν είναι δικά σας! Συνέχεια συμβαίνει αυτό το πράγμα. Για ποιο λόγο γίνεται δεν ξέρω, προκαλούν συνέχεια» είπε ο θαρραλέος καπετάνιος Στέφος Δημίδης που μίλησε στον Χρήστο Χατζησπύρου.

protothema.gr


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου