11 Δεκ 2016

Ξύπνησε η κυρία Μέρκελ σε σχέση με την Κίνα;


Υπολογίζεται πως το 2016, οι κινεζικές εταιρείες αγόρασαν κινητές και ακίνητες περιουσίες ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αριθμός οκτώ φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2015. Tους τελευταίους μήνες του 2016, οι γερμανικές αρχές έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στους Κινέζους επιχειρηματίες, διερευνώντας και σταματώντας κινεζικές προσπάθειες εξαγοράς γερμανικών εταιριών στον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος θεωρείται άκρως ευαίσθητος για την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας –το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση Aixtron. Η Κίνα απηύθυνε αμέσως κατηγορίες για κλείσιμο της γερμανικής αγοράς, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας του Βερολίνου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προχώρησε σε αντεπίθεση, ζητώντας η Κίνα να είναι αυτή που θα ανοίξει περισσότερο την αγορά της στις γερμανικές επενδύσεις.
Τώρα που και η Γερμανία νιώθει την ασφυκτική πίεση της προέλασης των Κινέζων επιχειρηματιών στην καρδιά της οικονομίας της, ίσως και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν να αρχίσει να υπερασπίζεται με περισσότερο ζήλο τα ευρωπαϊκά εμπορικά συμφέροντα στο σύνολό τους, στην Κίνα και την Ευρώπη.

Η κυρία Μέρκελ ήταν μάλλον απορροφημένη από άλλες προτεραιότητες όταν η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων γονάτιζε τις μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπορούσε να είχε προλάβει τις δυσκολίες του βιομηχανικού τομέα που πλήττουν πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, η Γερμανία επέβαλε μέσω Βρυξελλών μια εμπορική στρατηγική η οποία εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα γερμανικά συμφέροντα, με όφελος τις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Κίνα και ευνοϊκές συνθήκες για τις γερμανικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στην κινεζική αγορά. Οι άλλες χώρες εισάγουν πολύ περισσότερο από όσο εξάγουν.
Η Γερμανία τώρα πληρώνει τις συνέπειες των πράξεών της. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Κάποιος στην Ευρώπη πρέπει να προκαλέσει την Γερμανία σε πολιτική αντιπαράθεση, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό όνειρο να μην πέσει υπό τα πυρά των εγωιστικών σχεδιασμών της Γερμανίας.

Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»



kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου